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MEMORANDUM #043-16HR 

 

TO:    Agency Administrators 
 
FROM:   Carolyn Horwich, J.D., Director of Human Resources 
 
THROUGH:   Rip Colvin, Executive Director 
 
SUBJECT:  Military Leave 
 
DATE:   December 5, 2016 

 
  

The Department of Management Services has issued updated guidance regarding 
Military Leave for Recurring Reserve or National Guard Training, as well as 
military leave “at-a-glance”. 
 
Please do not hesitate to contact the appropriate JAC staff if you have any 
questions.  
 
Thank you. 
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  DIVISION OF HUMAN RESOURCE MANAGEMENT 
      POLICY GUIDELINE 

 
 
 

STATE PERSONNEL SYSTEM 
SUBJECT: 
Military Leave for Recurring Reserve or National Guard Training 

POLICY GUIDELINE:  2016-009 EFFECTIVE DATE:   October 20, 2016 

SUPERSEDES:  Program Guideline effective June 8, 2015 (initial guideline effective March 22, 
2012) 

STATUTES/RULES/REGULATIONS/LAWS: 
Section 115.07, Florida Statutes (F.S.), Officers and employees’ leaves of absence for reserve 
or guard training 
Rule 60L-33.002(3), Florida Administrative Code (F.A.C.), General Principles 
Rule 60L-33.003(2)(a)1., F.A.C., Status 
Rule 60L-34.0062(2), F.A.C., Military Leave 
 

FORMS: N/A 
 

ADDITIONAL REFERENCE MATERIALS:  
Management Advisory 15-003 (REVISED), issued May 18, 2015, by the Division of State Group 
Insurance (DSGI) 
Army National Guard Training (National Guard Regulation 350-1), issued August 4, 2009 
 

 
 
SCOPE AND PURPOSE OR ISSUE:   
 
As part of their duties as a reservist or member of the National Guard, employees may be called 
up annually for specialized training during different times of the year.  The statutes and rules 
covering military leave for training activities provide that such employees will be granted military 
leave which, at a minimum, will be without loss of time or efficiency rating for a specified period.  
These guidelines address the leave provisions that apply when agencies have employees in the 
Career Service, Selected Exempt Service (SES), and Senior Management Service (SMS) who 
are called to such active or inactive duty military training, pursuant to section 115.07, F.S.    

 
Note:  Military leave for training provisions for eligible employees paid from Other Personal 
Services (OPS) funds are addressed separately in the program guideline entitled Military Leave 
Without Pay Provisions for Eligible Other Personal Services Employees. 
 
Note: Military leave for members of the reserves or the National Guard who are ordered to 
active duty (as opposed to training) is addressed separately in the program guideline entitled 
Military Leave for Salaried Employees. 
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DEFINITIONS:  
 

Annual Period – A recurring 12-month period that runs from October 1 to September 30, in 
accordance with the federal fiscal year. 
 
National Guard Member – A state official or employee who is a member of either the Air 
National Guard or Army National Guard, as defined in section 250.01, F.S., and who, when 
called to military duty training under federal provisions, is entitled to leave for up to 240 hours 
per annual period, without loss of pay, accrued leave credits, or efficiency rating, pursuant to 
section 115.07, F.S.  

 
Reservist – A state official or employee who is a member of a reserve component of one of the 
armed forces of the United States and who, when called to federal military duty training, is 
entitled to leave for up to 240 hours per annual period, without loss of pay, accrued leave 
credits, or efficiency rating, pursuant to section 115.07, F.S. 

 
 
POLICY OR PROCEDURE:  
 
In accordance with state and federal provisions, the granting of military leave for recurring training 
purposes and any associated benefits apply to Career Service, SES, and SMS employees, 
including part-time and probationary employees.  Pursuant to section 115.07, F.S., Career 
Service, SES, and SMS employees are eligible for 240 hours of administrative leave in each 
annual period for reserve or guard training. 
 
Note:  The provisions of this guideline do not apply to Other Personal Services employees, due 
to their ineligibility for any form of paid leave, pursuant to section 110.131(3), F.S. 

 
   
QUESTION AND ANSWER: 
 
Question 1:  How is an employee placed on a military leave of absence for training? 
 
Answer: 
 
Upon inspecting the employee’s official military orders, the only action required is proper 
completion of the employee’s timesheet.  It is not necessary to complete a Personnel Action 
Request (PAR) for short term military training purposes.   

  
Timesheet:  Enter leave type 0057 (ADMIN-Reserve/NG Training) for the missed work hours.    

 
This applies to the employee’s first 240 hours of active or inactive duty training in an annual period. 

 
Personnel File:  The agency will dictate the method for receiving and placing copies of the orders 
in the personnel files. 

 
Impact:  The employee remains in full pay status with full leave accruals and is paid for any 
applicable state holiday, during the first 240 hours of military training leave, pursuant to sections 
115.07(1) and (2), F.S. 
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Question 2:  How is an employee placed on leave if they exceed the 240 hours for active or 
inactive duty training? 
 
Answer: 
 
Timesheet:  Enter leave type 0058 (Leave Without Pay (LWOP) – Authorized) or, if the employee 
elects to use accrued leave, the appropriate paid leave type, for the missed work hours.  

 
This applies to any hours of work that are missed beyond the first 240 hours of active or inactive 
duty military training in an annual period.   

 
Timesheets should be submitted and approved each pay period, even if the employee has elected 
not to use accrued leave. 

 
Note:  If an employee whose training period will exceed the 240 hours does not have sufficient 
leave credits to cover the extended period, you may wish to place such employee on a leave 
without pay personnel action request (PAR) to avoid an overpayment situation if a time sheet is 
not timely submitted.  

 
Impact:  Unless the employee elects to use personal accrued leave, he/she will not accrue leave 
credits, be eligible for paid holidays, or receive the employer premium contribution for state basic 
life insurance and the SMS/SES disability income plan (if applicable) during active or inactive duty 
military training leave in excess of 240 hours, in accordance with section 115.07(2), F.S.  This is 
because, in cases of leave that exceed 240 hours, the standard provisions that govern leave 
without pay apply with respect to pay and benefits.  

 
However, employees who must be placed on leave without pay during an annual period in which 
they have exceeded their 240 hours of administrative leave will continue to be eligible for the 
employer premium contribution for health insurance notwithstanding their LWOP status, pursuant 
to DSGI Management Advisory 15-003 (REVISED) issued May 18, 2015. 
 
Question 3:  Are employees entitled to paid leave under section 115.07, F.S., if they are 
members of another state’s National Guard and called to active or inactive duty military 
training? 
 
Answer: 
 
Yes.  Upon consultation with the Florida Department of Military Affairs’ Legal Office, it has been 
determined that to the extent that section 115.07(1), F.S. and Rule 60L-34.0062(2), F.A.C., do 
not specify the Florida National Guard, the State Personnel System (SPS) will  apply the 
provisions of section 115.07(2), F.S., to Florida state officials and SPS employees who, as 
members of the Air or Army National Guard, are engaged in active or inactive duty military training 
ordered under the provisions of the United States military or naval training regulations for such 
personnel regardless of whether the orders are issued under the authority of the federal 
government or under the authority of any state.  In both cases, the training is conducted under 
the provisions of the United States military or naval training regulations, as referenced in the Army 
National Guard Training guidance (National Guard Regulation 350-1 dated August 4, 2009), 
which is a requirement in order to receive paid leave under section 115.07(1), F.S.  
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Question 4:  What should agencies review and consider in order to assist them in 
approving military leave for training?   
 
Answer: 
 
To ensure that employees are eligible for paid military training leave under section 115.07, F.S., 
agencies should obtain a copy of the actual orders and verify that they cite the United States Code 
or a state statute or code.   

 
However, orders received by the employee under Title 10 USC Chapter 1209 ss. 12301-12322 
for active duty training do not fall under section 115.07, F.S.  Rather, such training orders are to 
be treated as active military service under sections 115.09 and 115.14, F.S.  Additionally, orders 
received by the employee under Title 32 USC s. 501 or 502 will require review on a case-by-case 
basis to evaluate whether they fall under sections 115.07, 115.09, or 115.14, F.S. 

 
In most instances, the orders for annual training that do fall under section 115.07, F.S., will be 
presented in the form of a notification letter stating the weekend drill and two-week training drill 
dates for the upcoming year.  There may be additions/changes to this in the form of orders if the 
dates need to be amended.  However, because orders tend to vary in format, it is recommended 
that the agency verify the authority under which the training orders have been issued, as needed, 
to determine eligibility for paid military leave under the appropriate statute.   
 
 

 
APPLICABLE STATUTORY AND RULE CITATIONS: 
 
Section 115.07, F.S., Officers and employees’ leaves of absence for reserve or guard 
training. 
 

(1) All officers or employees of the state, of the several counties of the state, and of the 
municipalities or political subdivisions of the state who are commissioned reserve 
officers or reserve enlisted personnel in the United States military or naval service or 
members of the National Guard are entitled to leaves of absence from their respective 
duties, without loss of vacation leave, pay, time, or efficiency rating, on all days during 
which they are engaged in training ordered under the provisions of the United States 
military or naval training regulations for such personnel when assigned to active or 
inactive duty. 

 
(2) Leaves of absence granted as a matter of legal right under the provisions of this 

section may not exceed 240 working hours in any one annual period. Administrative 
leaves of absence for additional or longer periods of time for assignment to duty 
functions of a military character shall be without pay and shall be granted by the 
employing or appointing authority of any state, county, municipal, or political 
subdivision employee and when so granted shall be without loss of time or efficiency 
rating. 

 
(3) When an employee’s assigned employment duty conflicts with ordered active or 

inactive duty training, it is the responsibility of the employing agency of the state, 
county, municipal, or political subdivision to provide a substitute employee, if 
necessary, for the assumption of such employment duty while the employee is on 
assignment for the training. 
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(4) It is the intent of the Legislature that the state, its several counties, and its 
municipalities and political subdivisions shall grant leaves of absence for active or 
inactive training to all employees who are members of the United States Reserve 
Forces or the National Guard, to ensure the state and national security at all times 
through a strong armed force of qualified and mobilization-ready personnel. 

 
Rule 60L-33.002, F.A.C., General Principles. 

 
(3) Employees on military leave shall be treated as if they had been continuously 

employed for purposes of status, pay, and other benefits pursuant to the terms of the 
type of authorized leave they have been granted and in accordance with Title 38, 
United States Code, Chapter 43, the Uniformed Services Employment and 
Reemployment Rights Act (USERRA). 

 
Rule 60L-33.003(2), F.A.C., Status. 

 
(a)1.Employees on military leave.  Time spent on any form of military leave shall count 

toward completion of the probationary period, and an employee on military leave 
may attain permanent status in the position while on such leave. 

 
Rule 60L-34.0062, F.A.C, Military Leave. 
 

(2) An employee, who is a commissioned reserve officer or reserve enlisted personnel in 
the United States military or naval service or a member of the National Guard, shall 
be granted leave in accordance with section 115.07, F.S. 

 
 

 
PREPARER’S INITIALS: MSH FILE CODE: COM.FLC 
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STATE PERSONNEL SYSTEM (SPS) MILITARY LEAVE PROVISIONS – FOR SALARIED EMPLOYEES (HOLDING ESTABLISHED POSITIONS AT ALL FTE LEVELS) 
(AT-A-GLANCE PROVISIONS) 

 
Note:  In certain cases of military leave, state statutory and policy provisions provide greater job protections & benefits than the federal Uniformed Services Employment and Reemployment Rights Act of 1994 
(USERRA).   Also, effective January 1, 2015, payment of state group insurance contributions continues during any form of leave without pay, as per state implementation of the federal Affordable Care Act (ACA). 
 

 MILITARY 
SERVICE TYPE 

USERRA 
Covered 

AUTHORITY  
For Leave of 

Absence (LOA) and 
Reinstatement 

ELIGIBLE 
FOR ADMIN 

LEAVE? 

HEALTH 
INSURANCE 
CONTINUES 

DURING LOA 
WITHOUT PAY? 

 

STATE 
CONTRIBUTION 

FOR GROUP PLANS 
DURING LOA 

WITHOUT PAY? 

LEAVE 
ACCRUAL & 

HOLIDAY PAY 
DURING LOA 

WITHOUT PAY? 

ELIGIBLE FOR 
MILITARY 

PAY 
SUPPLEMENT? 

PAR REASON 
CODE FOR LOA 

WITH PAY 
(ADMIN LEAVE)  

PAR REASON CODE 
FOR  

LOA WITHOUT PAY 

a Federal Active Duty  
Reservists and  
Members of any 
state National Guard 
 
State Active Duty  
Florida National 
Guard Members Only 

YES 
 
 
 
 
NO 

USERRA;  
s. 115.14, F.S.;  
and Rule 
60L-34.0062(1)  
 
s. 250.48. F.S.;  
s. 250.482, F.S.; and 
Rule 60L-34.0062(3) 

YES 
First 30 days  
 
 
 
YES 
First 30 days 

YES 
 
 
 
 
YES 
 

YES 
 
 
 
 
YES 
 

YES 
 
 
 
 
YES 
 

YES 
 
 
 
 
NO 
 
 

Active Military 
(69) 
 
 
 
National  Guard 
(61) 
 
 
 
 
 

Military Leave With 
Pay Supplement (82) 
or Without Pay 
Supplement (83) 
 
Military Leave 
Without Pay 
Supplement  (83) 

b Reserve/Guard 
Training 
Title 32 USC 
Reservists/All National 
Guard Members under  
recurring federal or 
state training orders 
 

YES USERRA;  
s. 115.07, F.S.; 
and Rule  
60L-34.0062(2) 

YES 
≤ 240 hours 
per annual 
period 

YES YES NO NO PAR N/A  
 
(Employee must 
use hours type 
0057 on timesheet 
for first 240 hours) 

If employee does not 
use accrued leave on 
timesheet for hours  
> 240, must  use 
hours type  0058  

c Federal Active Duty 
Enlistees/Volunteers 
(Non-Reservists) 

YES USERRA; 
s. 115.14, F.S.; 
and Rule  
60L-34.0062(1) 

YES 
First 30 days  

YES 
 

YES 
 

NO NO Active Military 
(69) 

Authorized Leave (58) 
for ˃ 30 days 

d State Active Duty 
(Members of another 
state’s National 
Guard)  

NO Rule 60L-34.0052 NO YES 
 

YES NO NO PAR Optional 
(Employee may use 
accrued leave on 
timesheet) 

Authorized Leave (58) 
(if PAR is used) or 
hours type 0058 on 
timesheet 
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	MEMORANDUM 043-16HR - Military Leave
	Military_Leave_for_Recurring_Reserve_or_National_GuardTraining
	At_a_Glance_-_SPS_Military_Leave_Provisions_for_SalariedEmployees 11-16-2016



